Miralem Kruskic i “Oktet”

Sarajevski vokalni oktet kulturnog drustva bosnjaka ” Preporod” osnovan je ratne 1993. godine.

Oktet prije svega njeguje bosnjacku nacionalnu muziku. U svoj repertoar uvrstio je i djela starih majstora, djela europske musike i kompozicije duhovnog karaktera. Oktet interpretira melodije u obradi, kao i orginalna savremena djela specijalno komponovana za ovaj ansambl.

Sarajevski vokalni oktet okuplja ljude koji vole ovu vrstu muziciranja. Iako razlicitih profesija, inzinjeri, ljekari, novinari i profesionalni muzicari, uspjeli su da na najbolji nacin artikulisu osobit kolorit bosansko – hercegovackog podneblja, izuzetno bogatog nacionalnim folklorom.

Clanovi okteta su :

Sabahudin Kurt, Salem Trebo, Miralem Kruskic, Mirsad Sijercic, Emsad Becic, Suad Selimovic, Seljo Husomanovic, Maid Hadiomerovic, Elvir Solak i umjetnicki rukovodilac Samra Bucan.

Miralem je u ratnim godinama sa ” Oktetom ” odlazio kroz tunel na slobodne teritorije Bosne i Hercegovine i u inozemstvo. Oktet je prezentirao bosansko – hercegovacki melos na najbolji, ali i na pomalo neobican nacin. Oktet je posebno probudivao patrijotska osjecanja i suze u dijaspori pjesmom ” Selam selam”. Oktet je Miralema Kruskica u ratnim i posljeratnim danima zadrzao u muzickim vodama.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s